Wordpress

Wordpress arvostelu 2024

Julkaistu
29.2.2024
Wordpress
Sisällys

Nettisivuprojekti tulossa?

Pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta! Kurkkaa etusivumme ja tee elämästä hitusen helpompaa.

Pyydä tarjouksia

Hyvät puolet

  • Ilmainen, avoimen lähdekoodi (open source)
  • Joustava ja mukautettavissa
  • Paljon osaavia WP-tekijöitä ympäri maailmaa
  • Tuhansia teemoja ja lisäosia

Huonot puolet

  • Vaatii opettelua
  • Kustannukset kasvavat pienistä puroista (webbihotelli, lisäosat, teemat, muokkaustyöt)
  • Harkitsematon lisäosien lisäily nostaa konfliktien riskiä ja sitä kautta saattaa kaataa sivun

WordPress lyhyesti

WordPress on sisällönhallintajärjestelmä (CMS), jota käytetään ympäri maailmaa verkkosivustojen rakentamiseen ja hallinnointiin. Sen käyttö on ilmaista, mutta käyttäjien on maksettava webbihotellista eli palvelimesta, jolla ohjelma säilytetään. WordPress tarjoaa muokattavia teemoja ja ulkoasuja, antaen käyttäjille täyden kontrollin verkkosivustonsa suunnitteluun juuri niin kuin he haluavat. WordPress ei ole yhtä käyttäjäystävällinen aloittelijoille kuin jotkut muut CMS:t ja edistyneempiä muokkauksia varten vaaditaan koodaustaitoja. Siitä huolimatta WordPress on käytetyin alusta verkkosivustojen luomiseen vuonna 2024.

Hyvät puolet

Yksi WordPressin parhaista ominaisuuksista on sen muokattavuus. WordPress antaa käyttäjille täyden pääsyn sen koodeihin, mikä tarkoittaa, että käyttäjät voivat mukauttaa mitä tahansa valmista teemaa tai designia mielensä mukaan. Tämä, plus yli 59 000 ilmaisen WordPress-lisäosaa, jotka lisäävät toiminnallisuutta verkkosivustoille, tarkoittaa, että verkkosivuston rakentamisen vaihtoehdot ovat käytännössä rajattomat.

Se, että WordPress on avoimen lähdekoodin alusta, on toinen valtava etu. Verkossa on saatavilla valtavasti tietoa sekä suuri yhteisö kehittäjiä ja käyttäjiä, jotka ovat omistautuneet jakamaan tietämystään kaikille, jotka tarvitsevat apua.

Huonot puolet

Käyttäjät, jotka etsivät yksinkertaista lähes valmista ratkaisua, joutuvat etsimään sitä muualta. Edistynyt mukauttaminen vaatii opettelua ja teknisiä taitoja. Moni muu CMS-alustat tarjoaa yksinkertaisen Drag&Drop-käyttöliittymä, mutta WordPress on monimutkaisempi. Verkkosivuston designin mukauttamiseksi käyttäjien on tultava toimeen HTML:n ja CSS:n kanssa. Jopa yksinkertaisimpien muutosten tekeminen saattaa vaatia koodin muokkaamista.

Koska WordPress on avoimen lähdekoodin alusta, kukaan henkilö tai yritys ei omista sitä. Tämä tarkoittaa, että kun käyttäjillä on kysymys, he eivät voi kääntyä asiakaspalvelun puoleen. Sen sijaan, että saisit henkilökohtaista tukea, käyttäjiä kehotetaan selaamaan yhteisön tukemia foorumeita ja WordPressin tukitietokantaa. Vaikka nämä resurssit tarjoavat runsaasti hyödyllistä tietoa, ne eivät välttämättä ratkais jokaista esiin tulevaan ongelmaa.

WordPress.org vai WordPress.com

On tärkeää huomata, että WordPressistä on kaksi versiota—WordPress.org (johon keskitymme tässä arvostelussa) ja WordPress.com. WordPress.com on täysin kuukausimaksullinen palvelu, joka on samankaltainen kuin Wix tai Weebly. WordPress.org on ilmainen, avoimen lähdekoodin, itse isännöity versio. WordPress.org tarjoaa jyrkemmän oppimiskäyrän, mutta antaa käyttäjille tavallaan rajattomat mahdollisuudet muokata sivustoaan.

WordPressin Hinta

Yksi WordPressin suurimmista eduista on sen ilmaisuus. Vaikka alusta itsessään on ilmainen, WordPressin käyttäjät yleensä käyttävät rahaa verkkotunnuksen hankintaan, webhotelliin, teemoihin ja premium-lisäosiin. Kaikki nämä voivat nostaa hintalappua satoihin euroihin kuukaudessa.

Webhotelli: Voit odottaa maksavasi 3 - 25 euroa kuukaudessa, riippuen hosting-tarpeistasi ja valitsemastasi palveluntarjoajasta.

Verkkotunnus eli Domain: Verkkotunnuksen kustannukset ovat yleensä noin 10 - 20 euroa vuodessa. Voit ostaa sen yleensä samalta palveluntarjoajalta kuin webbihotellinkin.

Premium-teema: Vaikka ilmaisia WordPress-teemoja (tai malleja) on saatavilla, monet yritykset valitsevat premium-teeman, joka helpottaa halutunlaisen sivuston rakentamista. Premium-teemat voivat maksaa noin joistain kympeistä satasiin. Jotkut niistä ovat kuukausimaksullisia.

Premium-lisäosat: WordPressillä lisäosat tarjoavat toiminnallisuuksia. Ne voivat olla kaikkea SEO-työkaluista online-maksujen vastaanottamiseen tai sivustosi muokkaamiseen Drag&Drop-editorissa. Monet lisäosat ovat ilmaisia, mutta melkeimpä kaikista on myös maksullinen versio.

Lisäksi yritykset saattavat myös joutua maksamaan ammattilaisten palkkaamisesta, jos he tarvitsevat apua, jota tekninen tuki ei pysty tarjoamaan. Pidä siis mielessä, että on hyvä varata rahaa sivuston suunnittelijan tai kehittäjän palkkaamiseen tarpeen tullen.

Helppokäyttöisyys

WordPress-sivuston rakentaminen ei ole heikkohermoisille. Sen oppimiskäyrä on paljon jyrkempi kuin monilla suosituilla verkkosivustonrakentajilla. Jos etsit alustaa, joka antaa sinun rakentaa verkkosivuston yhdessä illassa, WordPress ei ole sinua varten. Tarvitset paitsi koodauskokemusta verkkosivuston mukauttamiseen, myös teknistätietämystä ongelmien ratkaisemiseen niiden ilmaantuessa.

WordPressin tietoturva

Noin 50 turvallisuusasiantuntijan tiimi vastaa WordPressin turvallisuuden jatkuvasta parantamisesta. Kun käsitellään ongelmia jaettujen riippuvuuksien kanssa, kuten PHP XML -jäsentimen haavoittuvuuden ratkaiseminen, WordPressin turvallisuustiimi tekee usein yhteistyötä muiden luotettavien tutkijoiden ja hosting-yritysten kanssa.

Web-hosting on merkittävässä roolissa verkkosivuston turvallisuudessa. Koska WordPress ei isännöi verkkosivustoja, on tärkeää löytää hyvä hosting-palveluntarjoaja, joka ottaa tietoturvan vakavasti.

WordPressin asiakaspalvelu ja tuki

Kuten mainittu, koska WordPress on ilmainen, avoimen lähdekoodin alusta ja näin ollen sillä ei ole asiakaspalvelua. WordPressillä on kuitenkin merkittävä tukiyhteisö. Ilmaisten ohjeiden ja verkkotutoriaalien määrä on lähes loputon. Käyttäjät voivat esittää kysymyksiä tai etsiä aiemmin esitettyjä kysymyksiä WordPress-yhteisön foorumilta.

Kun käyttäjät tarvitsevat enemmän kuin ilmaiset verkkoresurssit, webbihotellit tarjoavat 24/7 WordPress-tukea lisämaksusta. Sen avulla WP-kehittäjät voivat auttaa ratkaisemaan vaikeampiakin haasteita.

WordPressin joustavuus

WordPress saattaa olla markkinoiden joustavin verkkosivustonrakentaja tänä päivänä. Koska se perustuu avoimeen lähdekoodiin, käyttäjät voivat rakentaa sillä mitä vain. Tarvitset vain koodaustaitoja visiosi toteuttamiseksi. Avoimen lähdekoodin koodaus mahdollistaa myös lisäosien rakentamisen. WordPressillä onkin yksi maailman suurimmista lisäosakirjastoista. WordPressillä on yli 59 000 lisäosaa, ja tämä luku kasvaa päivittäin.

Sopiiko WordPress sinulle?

Lähes puolet maailman merkittävistä verkkosivustoista on WordPress-sivustoja. "Koska kaikki muutkin" ei riitä vielä syyksi. Avoin lähdekoodi voi tulla vastaan teknisinä ongelmina, jotka vaativatkin jo enemmän osaamista. Jos sinulla on aikaa perehtyä, WordPress voi olla juuri sinulle.

Toisaalta, jos etsit yksinkertaisempaa ja suoraviivaisempaa lähestymistapaa verkkosivuston rakentamiseen, voi olla, että muut alustat, kuten Wix tai Squarespace, sopivat tarpeisiisi paremmin. Niiden kanssa tulee usein vastaan joitain rajoitteita, mutta jollekulle se on tarpeeksi hyvä.

Ammattilaisen käsissä WordPress on kyllä hyvä valinta. Eli jos annat jonkun muun tehdä sivusi, WP on jälleen hyvä vaihtoehto. Muista vain varmistaa, että tekijä opettaa sinut päivittämään sivujasi.

Yksi lomake
monta tarjousta

Nettisivuprojekti tulossa? Tee tekijän valinnasta helppoa ja pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta.

Pyydä tarjouksia