Web-kehitys

Nettisivun latausnopeuden parantaminen

Julkaistu
6.2.2024
Nettisivun latausnopeuden parantaminen
Kirjoittaja

Kilpailuta
kotisivut!

Pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta! Kurkkaa etusivumme ja tee elämästä hitusen helpompaa.

Pyydä tarjouksia

Nettisivujen merkitys nykypäivänä on suurempi kuin koskaan, ja yksi asia on selvä - kukaan ei tykkää hitaista sivuista! Jokaisen, joka muokkaa sivuja, tulisi pitää mielessään latausnopeus. Niinpä tässä artikkelissa käydään läpi, miten teet sivustostasi niin sujuva ja nopea, että se kiidättää kävijät läpi sisällön tuulennopeudella.

Ensin pitää tietää nykyinen latausnopeus

Selvittääksesi, missä menossa mennään, tarvitset työkaluja. Netissä on koko liuta palveluita - kuten Google PageSpeed Insights ja GTmetrix - jotka tutkailevat sivustosi suorituskykyä ja antavat vinkkejä, kuinka voit sitä petrata.

Ammattilaiset tykkäävät käyttää Chrome Dev Toolsin Lighthouse-ominaisuutta. Se on käytännössä sama kuin Google PageSpeed Insight. Löydät sen chrome-selaimesta seuraavan polun takaa: Klikkaa millä vain sivulla hiiren oikeaa > valitse inspect tai tutki > valitse ylälaidan valikkoriviltä Lighthouse (kuva).

Tärkeimmät tehtävät latausnopeuden parantamiseksi

  • Pidä tiedosto pieninä. Kuvien ja videoiden lataaminen on lähes aina se suurin sivua hidastava tekijä. Pidä kuvat siis pieninä.
  • Pakkaa ne ja käytä uusia tiedostomuotoja. Vaikka resoluutio olisi jo pieni, pystyt vielä pienentämään kuvia erilaisilla pakkaustyökaluilla kuten TinyPNG. Samalla voit muuttaa kuvat webp-tiedostoiksi, mikä sekin säästää tilaa. Videoille on myös omat pakkaustyökalut ja tiedostomuodot.
  • Yhdistä ja niputa koodi-tiedostoja. Koodipuolella voit myös pienentää tiedostoja. Kun vähennät HTTP-pyyntöjen määrää, säästät jälleen arvokasta aikaa. Näiden juttujen tekeminen riippuu verkkosivualustasta.
  • Valitse Wordpress-optimoitu webbihotelli. Tämä on aika must WP-sivuille. WP:n mukana tulee kaikenlaista tavaraa, joka vaatii palvelimelta paljon.

CDN käyttöön

Content Delivery Network eli suomalaisittain sisällönjakeluverkko säilyttää nettisivun tiedostoja palvelimilla ympäri maailmaa. Kun joku vierailee sivullasi, tiedostot ladataan lähimmältä tai nopeimmalta palvelimelta. CDN on olennainen etenkin, jos odotat vierailijoita ympäri maailmaa.

Ei unohdeta käyttökokemusta

Latausnopeus vaikuttaa suuresti käyttökokemukseen. Vaikka tekisitkin nopeusoptimointi SEO-hattu päässä, latausnopeus vaikuttaa Googlenkin tuloksiin käyttökokemuksen kautta. Mutta käyttökokemus on paljon muutakin kuin latausnopeus.

Kannattaakin hioa navigointia ja sivurakennetta, jotta käyttäjä löytää etsimänsä tuossa tuokiossa. Näin voit säästää kävijän usealta sivun lataukselta. On tietekin monta muutakin tapaa, joilla sivujen käyttökokemusta voi parataa, mutta ne jääköön muihin kirjoituksiin.

Yksi lomake
monta tarjousta

Nettisivuprojekti tulossa? Tee tekijän valinnasta helppoa ja pyydä yhdellä lomakkeella monta tarjousta.

Pyydä tarjouksia